martes, 1 de noviembre de 2016

HALLOWEEN / TOTS SANTS

"Halloween es una fiesta de origen pagano que se celebra la noche del 31 de octubre, víspera del Día de Todos los Santos, y que tiene sus raíces en el antiguo festival celta conocido como Samhain , que significa "fin del verano" y se celebraba al finalizar de la temporada de cosechas en Irlanda para dar comienzo al "año nuevo celta", coincidiendo con el solsticio de otoño.
Durante esa noche se creía que los espíritus de los difuntos caminaban entre los vivos, y se realizaban fiestas y ritos sagrados que incluían la comunicación con los muertos. Además, era habitual colocar una vela encendida en las ventanas para que los muertos "encontrasen su camino"
. ( de la pàg muyhistoria)"



 Tots Sants és una festa  tradicional catòlica  dedicada al record dels avantpassats que se celebra el dia 1 de novembre i que està íntimament relacionada amb la festa celebrada l'endemà, la del Dia dels Morts , el 2 de novembre. La creença tradicional és que l'1 de novembre, els vius visiten els morts i el 2 de novembre, els morts visiten els vius. Aquesta festivitat és una de les més antigues en el món cristià.

Aquesta festa va ser instituida al segle VII pel Papa d´aquell moment que va  decidir "cristianitzar" un temple pagà de l´antiga Roma dedicant-lo a la Verge i als màrtirs. També va ordenar que el 1 de novembre es celebrara una festa en honor dels sants que hi se veneraven fent una missa solemne en honor als morts i un pelegrinatge al cemintiri.

Actualment a la Comunitat valenciana es manté la tradició de per Tots Sants arreglar les tombes i portar flors al difunts.


A Castelló capital Tots Sants va associat a la vinguda de la Fira. Fa molts anys la Fira era instal.lada en el Parc Ribalta de manera que després d´anar al Cementiri a portar flors la gent anava a la fira. Un gran contrast: el silenci de la mort i els sorolls alegres de les atraccions de la fira.
També era costum estrenar roba per a Tots Sants. En aquell passat estrenàvem, encara que no ho cregueu, els abrics. Coses del canvi climàtic.

Tot canvia, no sols el clima. De fet moltes tradicions de Tots Sants que se celebraven en pobles de la Comunitat Valenciana i d´altres llocs han desaparegut "menjades" pel Halloween  per efecte de la globalització i els interessos econòmics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario